
PAPALICA: Recept za vege – bolognese od naše studentice
Naša studentica druge godine turističkog menadženta Ivana Vukančić, odlučila je sa nama podijeliti jedan veoma ukusan, lagan i zdrav recept. Radi se o vege – bologneseu kojeg naša Ivana rado priprema s obzirom da je vegeterijanka pa joj jela bez mesa više odgovaraju. Nadmo se da će se i vama svidjeti Ivanin recept!
–
Kroz svoje djetinjstvo, dok bi pravili špagete, mama bi ih uvijek napravila s ogromnom količinom umaka (bolognese). Razlog je jednostavan, bolognese obogaćuje te špagete, da su mi se u nekim trenutcima činile kao višak u tom jelu.
Topli, začinjeni, fini umak koji okusom vraća u djetinjstvo dobio je novo značenje kada je započelo moje studiranje. Meso više nije bilo opcija zbog odluke da postanem vegan, a i trebala mi je zdravija opcija od mesa. Vikendom, kad se vraćam u Liku, zaželjela bih se tog umaka jednako jako kao što bih se zaželjela vidjeti stare prijatelje, pa i obitelj.
Ideja je išla ovako: Ok Ivana, ne smije biti ništa komplicirano (jer zbilja nemam volje provesti za štednjakom više od pola sata), pogledaj koji recept na internetu, svedi sve na jednostavne sastojke (student si, a i nisi Gordon Ramsay – iako se smatram poprilično ambicioznom osobom lol) i uz sav nered koji sam sposobna napraviti pripremajući jelo, neka bude bar donekle oku primamljivo.
slijedi recept za 2 jako gladne ili 3 osobe
SASTOJCI:
- polovica cvjetače
- 1 crveni luk
- 1 glavica češnjaka
- pasirana rajčica ili rajčica u koomadićima
- sol i papar
- začinsko bilje (ili vegeta)
- curry začini (ili crvena paprika)
- ulje
PRIPREMA
- korak
Usitnite češnjak, crveni luk i cvjetaču (ako imate multipraktitk, ubaci sve unutra i gotovo je za 2 sec)
Pripremite dublju tavu, zagrijte ulje u njoj (stavite 3-6 velikih žlica ulja da prekrijete dno tave)
U tavu ubacite luk i češnjak, neka se dinstaju na laganoj vatri oko 3 minute, zatim dodajte cvjetaču, malo pojačajte vatru i poklopite tavu na nekih 10 minuta dok se sve kuha pod parom (za to vrijeme cvjetača će omekšati.
- korak
Otvorite poklopac, promiješajte cvjetaču te dodajte začine, sol, papar i crvenu papriku.
Kroz 1 minutu lagano miješajte smjesu u tavi i poslije dodajte pasiranu rajčicu (zatim sve kuhati još 5 minuta)
Ako volite manje gustu smjesu, dodajte vode po potrebi, dok ne dostignete željenu gustoću.
Svaki put kada dodate vodu, kuhajte dodatne 2-3 minute.
POSLUŽIVANJE
Ovaj bolognese je najbolje poslužiti uz kuhanu rižu ili neku najjednostavniju tjesteninu. Sasvim je u redu jesti ga i samog ukoliko ste nestrpljivi kao ja, pa ovaj umak sam po sebi postane glavno jelo.
DODATNO „CALORIE BREAKDOWN“:
Iznenadit će vas kad saznate da ovo jelo sadrži samo 427kcal (zaokružimo na 435 zbog začina)
- ½ CVJETAČA (mala): 66 KCAL
(0.26g masti, 14.04g ugljikohidrata, 5.25g proteina)
- 1 CRVENI LUK (srednji): 20 KCAL
(0g masti, 2g ugljikohidrata, 1g proteina)
- 3 ŽLICE ULJA (suncokretovo): 251 KCAL
(28.3g masti, 0g ugljikohidrata, 0g proteina)
- PASIRANA RAJČICA (128grama): 90 KCAL
(0.50g masti, 18.08g ugljikohidrata, 3.17g proteina)
DOBAR TEK ! 🙂