SKVUŠ
  Show menu
  • Početna
  • Rubrike
    • Sa Veleučilišta
    • U Šibeniku
    • Studenti
    • Iz struke
    • Ministarstvo Vječnih Studenata
  • Oglasnik smještaja
  • Studentske organizacije
    • Studentski zbor Veleučilišta u Šibeniku
    • Studentski pravobranitelj
    • Sportska udruga studenata Veleučilišta u Šibeniku
    • Informatička sekcija
    • Udruga Alumni VUŠ
  • Medijski partneri
  • O nama
    • Novinarska sekcija Veleučilišta u Šibeniku
    • Urednička politika
    • Korisni linkovi
  • Kontakt
  • Početna
  • Papalica
  • PAPALICA: Recept za vege – bolognese od naše studentice

PAPALICA: Recept za vege – bolognese od naše studentice

PAPALICA: Recept za vege – bolognese od naše studentice

PAPALICA: Recept za vege – bolognese od naše studentice

20/05/2019 Luciana Matić Papalica

Naša studentica druge godine turističkog menadženta Ivana Vukančić, odlučila je sa nama podijeliti jedan veoma ukusan, lagan i zdrav recept. Radi se o vege – bologneseu kojeg naša Ivana rado priprema s obzirom da je vegeterijanka pa joj jela bez mesa više odgovaraju.  Nadmo se da će se i vama svidjeti Ivanin recept!

–

Kroz svoje djetinjstvo, dok bi pravili špagete, mama bi ih uvijek napravila s ogromnom količinom umaka (bolognese). Razlog je jednostavan, bolognese obogaćuje te špagete, da su mi se u nekim trenutcima činile kao višak u tom jelu.

Topli, začinjeni, fini umak koji okusom vraća u djetinjstvo dobio je novo značenje kada je započelo moje studiranje. Meso više nije bilo opcija zbog odluke da postanem vegan, a i trebala mi je zdravija opcija od mesa. Vikendom, kad se vraćam u Liku, zaželjela bih se tog umaka jednako jako kao što bih se zaželjela vidjeti stare prijatelje, pa i obitelj.

Ideja je išla ovako: Ok Ivana, ne smije biti ništa komplicirano (jer zbilja nemam volje provesti za štednjakom više od pola sata), pogledaj koji recept na internetu, svedi sve na jednostavne sastojke (student si, a i nisi Gordon Ramsay – iako se smatram poprilično ambicioznom osobom lol) i uz sav nered koji sam sposobna napraviti pripremajući jelo, neka bude bar donekle oku primamljivo.

slijedi recept za 2 jako gladne ili 3 osobe

SASTOJCI:

  • polovica cvjetače
  • 1 crveni luk
  • 1 glavica češnjaka
  • pasirana rajčica ili rajčica u koomadićima
  • sol i papar
  • začinsko bilje (ili vegeta)
  • curry začini (ili crvena paprika)
  • ulje

PRIPREMA

  1. korak

Usitnite češnjak, crveni luk i cvjetaču (ako imate multipraktitk, ubaci sve unutra i gotovo je za 2 sec)

Pripremite dublju tavu, zagrijte ulje u njoj (stavite 3-6 velikih žlica ulja da prekrijete dno tave)

U tavu ubacite luk i češnjak, neka se dinstaju na laganoj vatri oko 3 minute, zatim dodajte cvjetaču, malo pojačajte vatru i poklopite tavu na nekih 10 minuta dok se sve kuha pod parom (za to vrijeme cvjetača će omekšati.

  1. korak

Otvorite poklopac, promiješajte cvjetaču te dodajte začine, sol, papar i crvenu papriku.

Kroz 1 minutu lagano miješajte smjesu u tavi i poslije dodajte pasiranu rajčicu (zatim sve kuhati još 5 minuta)

Ako volite manje gustu smjesu, dodajte vode po potrebi, dok ne dostignete željenu gustoću.

Svaki put kada dodate vodu, kuhajte dodatne 2-3 minute.

POSLUŽIVANJE

Ovaj bolognese je najbolje poslužiti uz kuhanu rižu ili neku najjednostavniju tjesteninu. Sasvim je u redu jesti ga i samog ukoliko ste nestrpljivi kao ja, pa ovaj umak sam po sebi postane glavno jelo.

DODATNO „CALORIE BREAKDOWN“:

Iznenadit će vas kad saznate da ovo jelo sadrži samo 427kcal (zaokružimo na 435 zbog začina)

  • ½ CVJETAČA (mala): 66 KCAL

(0.26g masti, 14.04g ugljikohidrata, 5.25g proteina)

  • 1 CRVENI LUK (srednji): 20 KCAL

(0g masti, 2g ugljikohidrata, 1g proteina)

  • 3 ŽLICE ULJA (suncokretovo): 251 KCAL

(28.3g masti, 0g ugljikohidrata, 0g proteina)

  • PASIRANA RAJČICA (128grama): 90 KCAL

(0.50g masti, 18.08g ugljikohidrata, 3.17g proteina)

DOBAR TEK ! 🙂

Luciana Matić

Luciana Matić

View more by Luciana Matić
Featured Bijeli brudet u 3 koraka Papalica Bijeli brudet u 3 koraka by SKVUŠ  •  
Featured Jednostavno i fino: Recept za pileći gulaš Papalica Jednostavno i fino: Recept za pileći gulaš by Luciana Matić  •  

SKVUŠ

Novinarska sekcija Veleučilišta u Šibeniku.
Edited by Ivan Bumbak & Krešimir Čoko & Stjepan Goreta

Close Window

Loading, Please Wait!

This may take a second or two. Loading, Please Wait!